3 ‘More’ wishes for the garden – more space for sun, more space for line and more space for storage

3 ‘More’ wishes for the garden – more space for sun, more space for line and more space for storage

Before: A corner ideal for enjoying evening sun is wasted with garden shed

Before: A rather cluttered looking but spacious area for the rotary clothes line

Not all garden design or landscaping projects aspire to grandiose objectives. Sometimes the functional requirements (making the area look better, easier to use and most importantly easy to maintain) take precedence over the more subjective aesthetic elements of looking pretty. That is not to say that a functional space must be boring, on the contrary, a little creative imagination during the design stage and a careful selection of materials and finishes can produce surprisingly good results.

Another point worth making is that a new design need not be implemented all at once. Often there are several reasons why it may make more sense to implement the garden design in a series of phases.What’s important is that resources are planned and spent wisely and any duplication of effort should be avoided at all costs. There are no reasons why any well designed and prudently implemented project cannot be undertaken in an efficient and cost effective manner.

In this project which coming shortly after the completion of a large house extension, the focus was on three elements, provide a nice patio from which to enjoy the evening sun, improve the area around the rotary line which had become very disjointed and provide additional improved garden storage. The latter requirement was easy, a larger less obtrusive garden shed in the least disruptive position. The old garden shed in contrast occupied the sunniest corner for late afternoon/evening sunshine. How peculiar but a very common mistake is that? Similarly despite the garden being large, space had become very fragmented not helped by poorly positioned trees and shrubs, which conspired to create lots of small spaces and mostly unusable for anything of significance. In a word, this site, lacked ‘manners’ and lacked a coherent arrangement in which space was used wisely but in a more practical fashion to create a result which was seamless and as a bonus provided some inviting visual stimulus.

First things first, site was cleared, and works proceeded with the construction of raised bed to provide an effective raised platform for planting around the evening patio. Trellis screening provided visual screening but yet allowed the light to stream into the area, the work area around rotary line was overhauled and re-surfaced with pebble chippings framed on all sides to prevent any unnecessary drift.   A sweeping pathway linking all three areas (garden shed, rotary line and rear patio) took the eye seamlessly along the route. Planting featured a range of low growing evergreen but colourful shrubs which were complemented with seasonal accent colours of the various herbaceous perennials.

The results speak for themselves, a striking new order blending distinct areas in a seamless but eye catching fashion. A very good start to implementing future aspects of the new design.

Site cleared, marked out and made ready for next phase of construction

Clearance of area around rotary line in progress

 

Raised Planting Bed foundations setting

Raised Planting Bed and Patio construction

Ground cleared and compacted hardcore base completed for new garden shed

New cabin style garden shed in-situ

Good progress being made on the construction of the sandstone raised bed

Construction of raised bed completed, attention switches to sandstone patio

Installation of heavy duty pressure treated Trellis panelled screen completed

New compacted hardcore sub-base

Construction of patio area is very advanced and near ready for planting

Landscaping works entering final stage of planting and tidying up

Sometimes a curve is the strongest line in the garden

The new order for the corner optimised for a more sunnier enjoyment

Area layout also includes space for a raised vegetable bed

View from rear showing how the sweeping pathway links the various areas

The new more coherent and much better looking area around the Rotary line

Segregated spaces without impacting light or access

The dappled shade and added interest provided by the trellis screen

The natural beauty and warm tones of sandstone is hard to beat

A raised sandstone planter bed is the perfectly crafted and enduring backdrop

The sun highlights the contrasting geometric patterns and forms

There is 1 comment for this article
  1. Perth sheds at 2:35 pm

    Wow! Indeed a great make over. Nice look!

Leave a Reply