Knocklyon family garden makeover

BEFORE: A haphazard approach to layout, creates congestion and results in less usable space

BEFORE: A lack of consistency in finishes results in a loss of harmony and dissatisfaction

As can be seen from some of the ‘BEFORE’ photos, the original garden looked jaded and the layout which was split on different levels only managed to make the garden appear  smaller, less usable and increased the sense of a congested space. A much more important objective for the owners was to find a more sensible and harder wearing solution to replace the timber panelled fencing and decking, which were clearly in poor condition with obvious signs of damage and decay.

The obvious solution was to implement a design which better defined teh space in a durable but appealing way (painted and rendered concrete block walls) which would be complemented by Raised Planter Beds to provide easy and effective control of planted borders but more importantly in this instance plenty of useful informal seating. The decking would be replaced by a natural stone patio  and ground levels re-defined so that all of the space would be on a uniform level. The old garden shed would be replaced by a newer and more compact model and a range of planting types and a synthetic lawn would complete the new solution.

Constructing the new boundary walls

Foundations for Raised Planter Beds

Rendering of Boundary Walls and constructing the Raised Planter Beds

Rendering of Boundary Walls and construction of Raised Planter Beds completed

Painting the Boundary Walls and installing the Sandstone Patio

New finishes produce bright and spacious results

New Garden Shed installed, planting and installation of Garden Lighting commences

Leave a Reply